Subscribe:

24/10/13

Avui dijous, 24 d'octubre és el dia de la Biblioteca

Per cel·lebrar aquest dia us vull recomanar un llibre:


La bibliotecària d'Auswitch d'Antonio Iturbe.

Sobre el fang negre del camp, que tot s'ho empassa Fredy Hirsch ha alçat en secret una escola. En un lloc on els llibres estan prohibits, la jove Dita, amaga sota el seu vestit els fràgils volums de la biblioteca pública més petita, amagada i clandestina que mai hagi existit. 


Dita Kraus té ara 82 anys. Quan en tenia 13 els nazis la van treure del gueto jueu de Terezin, a la República Txeca, i la van portar amb un tren a Auschwitz. "No vaig ser especialment forta, però sempre vaig tenir la ferma convicció que no moriria, que no acabaria en una càmera de gas", assegura. Ella és la protagonista de 'La bibliotecària d'Auschwitz', la novel·la d'Antonio G. Iturbe. L'escriptor s'inspira en la vida de Kraus per crear una història de ficció en què ella és una autèntica heroïna de la cultura, que s'encarrega de la biblioteca clandestina del camp nazi.
"A Auschwitz hi havia un barracó de nens, com que era una nena estava en aquest barracó i era la responsable dels pocs llibres que hi havia, era una cosa única que no existia en altres camps de concentració", relata. Hi havia dotze o catorze llibres, però ella només en recorda un: 'Breu història del món', d'H. G. Welles. Kraus tenia cura dels llibres i els prestava als altres nens. Els llibres, però, no ajudaven a sobreviure, "no feien aquest paper", afirma la supervivent.

Els llibres els hi feia arribar un presidiari polonès, que seleccionava la literatura en txec per als nens del barracó 31 quan els presos que arribaven a la rampa d'accés eren desposseïts de tots els seus béns. El pas pel camp d'extermini va marcar la vida de Kraus: "Vaig perdre tota la meva família, els meus pares, els meus avis, els meus oncles...".

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada